Založ si blog

Prakticky pohľad na prípad koronavirus COVID-19

 

Denno denne sme bombardovaní správami o “víruse s kráľovskou korunou” (vznešený názov pre koronavirus COVID-19). Do nášho života priniesol paniku, strach a neskutočne množstvo názorov a rôznych “uhlov pohľadu”. Aj mne, obyčajnému človeku,  sa z toho krúti hlava.

Napriek tomu všetkému mám predsa len jednu malú vyhodu. Som doktor internej medicíny a infekčných chorôb na univerzitnej nemocnici v Kalifornii a tak dokážem viac menej navigovať v sieti médialnych informacii a dezinformácií. Určitým bonusom je aj to  že pracujem ako lekar na oddelení s izolačnou jednotkou kde sa pacient postihnutý koronavirusom  už (úspešne) liečil a predpokladám že v budúcnosti ho budú niektorí další nasledovať. Preto som si dovolil vyjadriť môj pohľad na tento dnes už globálny problém.

 

JE TO AKO CHRÍPKA, NIE JE TO AKO CHRÍPKA…

Tento argument počúvam  asi najčastejšie. Toto všetko je umocnené faktom že chrípka tuto sezónu je jedna z najhorších za posledných 10 rokov. Len v USA chrípka (Influenza A a B)  zasiahla vyšše 35 miliónov ľudí a pripisuje sa jej vyšše 34 tisíc úmrtí.   Dáta v pripade koronavirusu sú limitované, ale zatiaľ  je nakazených vyšše 130 tisíc s bilanciou vyšše 4 tisíc úmrtí (tieto čísla sa menia každú hodinu).  Napriek tomu že chripka je globalne oveľa rozsiahlejsia, koronavirus ma zatial štatisticky väčšie percento úmrtnosti.  Ale  aj  tieto cisla teba brať s rezervou. Kritici radi argumentujú tým že máme oveľa viac prípadov koronavirusu ktoré nie sú zatiaľ diagnostikované, ale ten istý argument sa dá povedať aj o chrípke, pretože je veľa ľudí ktorý s chrípkovými ochoreniami k doktorom ani nechodia.

Dosiaľ najviac informácií máme zo štúdie publikované v prestížnom  medicínskou  periodiku New England Journal of Medicine  s nazvom  Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China . Táto praca publikovaná 28.02.2020  analyzuje  prezentáciu, symptómy a prognózu  1099 pacientov s koronavirusom z 552 nemocníc  v Číne. Aj keď vedecká praca ako taka nie je bez chýb, je to zatiaľ najväčšia databáza pacientov s COVID-19 infekciou ktorú mame v dispozícii.

 

AKO SA PREJAVEJE KORONAVIRUS A AKO CHRIPKA?

Chrípka je nám všetkým známa. Bolesti hrdla, svalov, hlavy, kašeľ, horúčka, tvorba hlienu ale aj nevoľnosť a zvracanie sú najčastejšie príznaky. A čo taký koronavirus?  Podľa uvedenej štúdie menej ako 15 percent ľudí sa sťažovalo na bolesti hlavy (13,6 percent), hrdla(13.9 percent ) alebo bolesti svalov (14,6 percent). Len niečo cez 2 percentá mali  počas prehliadky  zápal hrdla a iba necelé 1 percento zväčšené lymfatické uzliny. Aké teda boli najčastejšie prezentácie koronavirusu? Horúčka sa vyskytla u viac ako 88 percent pacientov počas hospitalizácie, kašeľ (67.8 percent) a ťažkosti s dýchaním (18.7 percent). Tieto príznaky vidíme často pri zápale pľúc. Samozrejme aj chrípka môže dospieť k zápalu pľúc, ale keď máte príznaky choroby horných dýchacích ciest je pravdepodobnejšie že je to len prechladnutie alebo chrípka. Kašeľ a problémy s dýchaním BEZ symptómov horných dýchacích ciest naznačuje väčšiu “pravdepodobnosť” koronavirusu COVID-19 aj keď jedným dychom treba dodať že zápal pľúc spôsobené  inými vírusmi a baktériami  sú štatisticky stále pravdepodobnejšie.

 

AKO SÚ NA TOM STARŠÍ LUDIA, DETI?
Uvedené štúdium poukazuje na fakt že menej ako 1 percento deti do 14 rokov bolo malo pozitívny nález na COVID-19  a z toho iba jedno dieťa malo vážnejšie komplikácie. Toto by naznačovali že deti sú viac odolné a prekonajú koronavirus ľahšie. To je dobrá správa, ale  pozor… Deti stále môžu byt asymptomatickými  nosičmi infekcie COVID-19. Dnes poznáme viac prípadov publikovaných v rovnakom periodiku keď aj človek s minimálnymi symptómami môže byt nosičom a nainfikovať ľudí okolo seba.

Tu treba zdôrazniť  že toto je asi najväčší  rozdiel medzi chrípkou a koronavirusom. V chripke, drvivá  väčšina  ludi má príznaky chrípkového ochorenia. A tak pacienti aj ich okolie sú si vedomí dôležitosti izolácie postihnutého človeka.  Niektory ludia s koronavirusom COVID-19  nevediaže sú infikovaní a  môžu byť nevedomky nosičmi infekcie. Aj keď u asymptomatickych ľudí je to menej pravdepodobné stale sú potenciálnym hazardom pre okolie a hlavne pre ludi s chronickymi chorobami.

Ďalšou zaujímavosťami je veľakrát diskutovaný vek. “Starší ľudia sú na tom horšie ” znie z medii. Aj keď treba priznať že štúdium s Číny prináša aj  toto zistenie, musim poukázať na to  že viac ako polovica ľudí s koronavirusom  mali vek 15-49 rokov. Z nich viac ako 41 percent malo ťažký zápal pľúc. Takze možno usúdiť, že mladší ľudia sú rovnako náchylní na infekciu s COVID-19 aj keď chorobe podľahnú menej často ako tí starší. A tak treba zdôrazniť  že ochorenie u mladších netreba brat na ľahkú váhu.

 

VZNIK A PANDEMIA

O vzniku tohto vírusu sa popísali kvantá teórii a ja nechcem prispievať k niektorým konšpiráciám. Pravda je že dodnes nemáme jasnú teóriu vzniku.  Podla tejto studie iba 2 percenta pacientov mali kontakt so zvieratami s prírody  (netopiere, hady, atd.). Z ľudí ktorý nie sú obyvatelia mesta Wuhan (ohnisko vzniku) asi jedna štvrtina v meste nikdy nebola a nepamätá si kontakt so žiadnym obyvateľom Wuhanu… Ukazuje sa koronavírus COVID-19 je pomerne ľahko transmisibilny a dôsledná hygiena je na mieste. Podľa  najnovších   poznatkov  COVID-19 dokáže  prežiť aj tri hodiny vo vzduchu a až 3 dni na tvrdom povrchu.  Ale nezabudnite že aj koronavirus je len… vírus. Väčšina  dezinfektantov, alkohol a hlavne mydlo  efektívne zničí koronavírus. Ani COVID-19  sa nedokáže “prehrýzť” cez integráciu pokožky. Na to aby mohol narobiť problémy susí dostať DO VNÚTRA TELA.  Teoreticky – ústami, nosom, očami.  Mimochodom, vedeli ste  že človek sa dotkne tvare 3 až 26 krát za hodinu?

 

NA ZÁVER

Nezabudnite že veľa o  koronaviruse COVID-19 zatiaľ nevieme. Človek sa najviac bojí neznáma. Keď sa má ľudia pýtajú na tento virus väčšinou ho porovnám k  verzii silnej chrípky alebo zápalu pľúc. Nebuďte frustrovaní z toho že odporúčania expertov sa menia takmer každý týždeň. V pandémii musíte byt flexibilný a stále sa učíte.  Panika možno nie je namieste keďže je stále pravdou že veľká väčšina ľudí ochorenie koronavirusom  zvládne bez väčších  problémov. Ale  stále je pred nami veľa otázok. Nevieme prečo niektorý ľudia tolerujú koronavirus horšie. Nevieme koľko ľudí je vlastne nakazených keďže niektorý  ľudia neprejavia symptómy, ale stanú sa zdrojom infekcie  pre iných.  Zatiaľ buďte ostražití a dbajte na hygienu. Travte viac času v kruhu rodiny a menej času s inými ľudmi. A keď máte horúčku a kašeľ, nasadíte si rúško a radšej choďte na kontrolu do nemocnice.

Srbsko, Čína, Si Ťin-pching, Peng Li-jüan, Aleksandar Vučič

Si Ťin-pching je v Srbsku, pripomenul zásah čínskej ambasády lietadlom NATO spred štvrťstoročia

08.05.2024 06:05

Čínsky prezident Si Ťin-pching pokračuje vo svojej ceste po Európe. Z Francúzska sa v utorok presunul do Srbska, kde ho privítal jeho náprotivok Aleksandar Vučić.

Jutta Urpilainenová

Nová studená vojna? Eurokomisárka vysvetľuje, ako vyzerá konkurenčný boj s Ruskom a Čínou

08.05.2024 06:00

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová hovorí o právnom štáte a médiách na Slovensku aj konkurenčnom boju EÚ s Ruskom a Čínou.

Pláž, Reynisfjara, Island, mReportér

Zábery z pláže, pred ktorou varujú turistov aj miestne úrady. Prečo je tak nebezpečná?

08.05.2024 05:00

mReportér Jaro Karak zachytil tieto pekné zábery priamo z Islandu.

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 6873x
Priemerná čítanosť článkov: 6873x

Autor blogu

Kategórie

Archív